Un subiect la care să vă gândiți

M-am gândit să fac postarea asta în week-end și nu în timpul săptămânii pentru că nimeni nu merită să înceapă sau să continue săptămâna având în cap un astfel de subiect.

Dar, poate, cine știe, în timp ce beți o cafeluță pe canapeaua din living sau după ce v-ați întors de la Wonder Woman, filmul care a întrecut Matrixul în prima săptămână, în box-office, bă, Matrixul!!!, poate atunci veți vedea postarea asta cu ochi mai buni și un pic mai relaxat.

Este un apel la…normalitate, zic eu.

PROBLEMA

Și cum fiecare postare mai “cu greutate” pe care o facem este, de obicei, declanșată de o situație concretă, iată situația care a declanșat această postare.

Noi, în momentul de față, avem în casă 15 pisici: Zanetti, Milito, Haruki și Sălbatica (ei sunt ai noștri). Chiorâslacu’ și Zanețica, cei doi frați cu probleme la ochi, Bolt, motănelul negru de aproximativ un an, care e cam speriat, dar nu salbatic, Barceloneta, Gogoșica, cei doi Neghiniți, Rainy, încă o pitică, de nici două luni, proaspăt colectată de pe stradă, ultima “subsolistă” și ultima fetiță a lui Moby Dick, care ne-a fost întoarsă pentru că “rusoaica” domnișoarei care o luase o bătea foarte tare și domnișoara s-a speriat pentru siguranța piticei. Paranteză: Ne puteți suna la 0724408349 dacă doriți să adoptți vreunul dintre ei.

Ieri, adică vineri, 16.06.2017 am primit două cereri de ajutor. Una legată de cinci pui de pisică , de o lună, abandonați într-o cutie; cealaltă, legată de alți 4 pui de aproximativ 3 luni, scoși de o doamnă dintr-un canal, duși într-un foster la cineva într-un garaj, care nu mai pot fi ținuți acolo.

Un lucru e clar, noi nu mai avem cum să băgăm pisici în casă. Pur și simplu nu mai avem cum. E complicat să ai grija de 15 pisici și fizic și psihic. Mai ales că de un an nu am avut nicio zi în care să avem mai puțin de 7 pisici în casă, deci, în permanență 3 outsidere.

O POSIBILĂ SOLUȚIE

Noi promovăm zilnic câteva cazuri de pisici abandonate pe pagina noastră de facebook. Unele dintre ele își găsesc căsuțe ca urmare a promovării noastre. Altele nu sunt atât de norocoase, însă noi continuăm să le promovăm (în măsura în care cei care se ocupă de ele continuă să țină legătura cu noi) până când și ele vor avea parte de același deznodământ fericit.

Am ales să facem asta pentru că așa ni s-a părut normal, să ajutăm cât și cum putem tot ce înseamnă pisicuțe care au nevoie de ajutorul nostru. Și ne descurcăm destul de bine. Așa cum spuneam și într-o postare pe blog, zilele trecute, 7-8 pisici din 10 promoate de noi îi găsesc căsuțe. Este o estimare “ochiometrică”, eposibil să fie 7-8, e posibil să fie 6…

Dar, iată că ne lovim și de situații cum este cea de ieri, în care nu putem să facem altceva, decât să le promovăm pe paginia noastră de facebook. Iar unele cazuri sunt destul de urgente. Așa că ne-am gândit…Cum am putea ajuta și mai mult această cauză a salvatorilor de pisicuțe? Iată o posibilă soluție. Ce s-ar întâmpla dacă din cei 13.000 de prieteni ai paginii 20 ar putea să ia câte un pisic în foster/cazare temporară?

E vorba de 0,17% dintre oamenii care au dat like la această pagină.

CE PRESUPUNE ACEST LUCRU?

S-ar putea să vi se pară complicat, dar aveți un pic de răbdare și citiți mai departe.

Gândiți-vă că cel ce vă face propunerea asta, adică unul dintre fondatorii paginii, în urmă cu doi ani și un pic nu avea nimic de-a face cu pisicile (despre asta voi vorbi pe larg într-o altă postare). Și acum am ajuns, după doi ani și un pic, să iau de pe stradă și să dau spre adopție peste 60 de pisici. Și să ajut la adoptarea altor sute de pisici, prin distribuirea cazurilor lor pe pagina noastră.

Nu este așa complicat să ai grijă de un pisic, precum ar putea părea la prima vedere. Faptul că sunteți plecat de acasă mult timp, să zicem 8-12 ore pe zi, nu afectează calitatea vieții pisicii, atât timp cât are parte de hrană după posibilități, apă și un loc unde să doarmă. Pisicile nu sunt așa “needy” precum sunt câinii și nici nu necesită atât de multă atenție, dar pot oferi la fel de multă dragoste.

În plus, gândiți-vă, le e mai bine afară, pe stradă, printre mașini, printre alte pisici, unele sălbăticite, printre oameni idioți, care își fac un scop din a răni animalele sau pur și simplu expuse la boli și intemperiile naturii?

CÂT TE COSTĂ PE LUNĂ SĂ AI GRIJĂ DE O PISICĂ?

Vă voi face un plan pe produsele folosite de noi, dar există produse mai ieftine pe piață, care pot asigura o viață foarte ok unei pisici aflate în foster. Mâncarea uscată costă între 15 și 35 de lei kg. Chiar nu știu câtă mâncare uscată consumă o pisică pe lună, pentru că…nu am avut niciodată doar o pisică în casă, dar prespun că mai mult de două kilograme nu are cum, mai ales dacă vorbim despre pui.

Mâncarea umedă costă între 3 și 5 lei pliculețul și este recomandat să îi dați pisicii dvs de două-trei ori pe săptămână măncare umedă, dacă a trecut de primul an și în fiecare zi cât sunt mici (de două ori pe zi cât sunt pui – un plic sau jumătate de plic la masă și o dată pe zi după 6-7 luni).

Silicatul de pus în litieră costă între 17 și 36 de lei, depinde de produs și cantitate. Pentru o pisică este suficient un sac pe săptămână. Poate ajunge chiar și pentru mai mult timp. Puteți folosi și nisip special, care e mai ieftin.

Ați mai avea nevoie de o litieră, de un vas pentru apă, un vas pentru mâncare uscată și unul pentru mâncare umedă. Cu totul costă până în 30-50 de lei.

Calculele le puteți face singuri, în funcție de posibilități. Cu mențiunea că nu e musai să luați pliculețe de 3 lei sau silicat de 36 de lei. Un pisic în foster are cea mai mare nevoie de un acoperiș deasupra capului și poate sta și cu pliculețe la un leu și nisip la 10 lei sacul (care ajunge mai mult de o săptămână).

Dincolo de bani și de alte probleme, o astfel de experință poate fi una plăcută și vă poate schimba perspectiva asupra lucrurilor.

Cine știe, poate 20 dintre voi chiar vă veți hotărî să încercați o astfel de experiență (dintre cei care nu au făcut asta până acum sau vreți să mai încercați). Iar noi promitem să fim alături de voi cu sfaturi și informații, când veți avea nevoie.

Până una alta Zanetti vă salută. Mă rog, vă salut eu în locul lui, că el doarme dus. E plăcut să scrii când Zanetti doarme dus la capul meu. Vă vedeți într-o ipostază asemănătoare? 😛

 

 

8 thoughts on “Un subiect la care să vă gândiți

 1. Hi hi. Suntem suntem la 7 acum :): 4 ai nostri si 3 pui. Ce bine ar fi sa tina fiecare cate un pui mic ?!

 2. Buna ziua, aveți perfecta dreptate…pisicile sunt speciale și chiar daca nu dau din coadă când vii acasă poți fi sigur că vor face coadă la ușa să îți arate că le-ai lipsit peste zi. Nu costa atât de mult sa întreții o pisica pe luna…mult mai puțin decât un câine. Acum…din ce experiența pe care o am eu până acum cu pisicile, mâncare umeda nu prea le dau pentru că am înțeles că nu e chiar ok, lor le place dar la pui am avut neplăcută experiență să facă diaree iar adulții papa dar înțeleg că nu toate au un adaos caloric. Cu silicatul, este cea mai scumpă soluție PTR litiera dar… Daca ai o pisica un sac de 8 l pe care il poți găsi online la 26 lei poate tine cel puțin 3 saptamani- când aveam doar 4 pisici schimbam 2 litiere la 2 săptămâni adică 16 l silicat. Există și altele soluții…cum e nisipul de care spuneati sau peleți cineva îmi spunea că e o soluție super ok ca preț și calitate. Aspectul cel mai important este acela că o pisica va va ajuta sa depășiți steressul zilnic fara sa fie nevoie sa faceți prea mult efort financiar sau fizic și veți ajuta un suflețel să trăiască fericit nu printre masini, căței învățați să le alerge și muște și oameni care le chinuie nu de știe de ce.

  1. Aveți mare dreptate în ceea ce spuneți.Noi le dăm mâncare umedă de două ori pe săptămână, mai mult ca recompensă 🙂 In ceea ce privește silicatul, îl folosim deși e mai scump, pentru că la câte pisici avem, 16 în acest moment, ne avantajează că poate fi aruncat la toaletă, spre deosebire de nisip.

   1. dvs aruncati silicatul “consumat” zilnic de 18 pisici la WC ?? chiar merge fara sa infunde tevi de bloc ?? n-am folosit niciodata, mi s-a parut o solutie cam scumpa pt pipi de pisica si cam cu acelasi efect in infundarea tevilor (cosmarul oricarui locatar la bloc !)….se topeste in contact cu apa din WC , sau cum “functioneaza” ? sfatuiti-ma si pe mine, pls !! eu am folosit doar bentonita si curatatul litierei e “crucea” mea zilnica, pute de lesin…as face orice sa usurez “situatia” asta !

    1. Noi avem 4 litiere in casa, pe care le schimbam o data la doua zile. Sunt destul de usor de curatat. Silicatul il aruncam in toaleta, dar nu pe tot o data ci in transe, ca sa nu infundam toaleta. Silicatul se topeste la contactul cu apa, dar nu instant, asa ca trebuie un pic de grija atunci cand va debarasati de el in toaleta. Tocmai de aceea folosim silicat, chiar daca este mai scump, ni se pare mai igienic.

 3. Pisicuta noastra e o nebunica totala gasita la 2 luni pe sina de tranvai acum avem 2 anisori si cateva luni suntem stapana casei ne cam pare rau ca nu iesim afara dar daramam casa in schimb nu e chiar paguba la casa omului o mata nebuna ne face ziua fericita mereu cu nebuniile ei plus ca ne intrebam daca avem caine si nu pisica deoarece mereu ne intampina chiar de doarme vine la usa si ne intreaba unde am fost 😀 sau de pe frigider auzim o mierlatura daia gen la ora asta se vine 🙂 🙂 :-)in concluzie ne iubim mult nebuna familiei si da nu costa mult a noastra n-a spart decat un ghiveci in rest curata educata mai furam noi stim ca nu avem voie dar o facem ca asa vrem noi 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.